11 07

Hotelijeri s ministricom turizma u Poreču: Na turističku sezonu treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom

U Poreču je 11. srpnja 2022. održan sastanak ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s predstavnicima Hrvatske udruge turizma. Na sastanku su uz direktora HUT-a Veljka Ostojića, prisustvovali i predsjednici Uprava članica HUT-a, direktor TZIŽ Denis Ivošević, direktor UPUHH-a Bernard Zenzerović i direktor KUH-a Adriano Palman. Teme sastanka bile su dosadašnji tijek sezone, očekivanja od turističke godine te aktualne teme važne za razvoj sektora.

Na sastanku smo razgovarali o dosadašnjem dijelu turističke godine gdje je Hrvatska trenutno na 95% noćenja iz 2019. godine, dok Istra broji rast od 3% u dolascima i noćenjima.  Razgovarali smo i o izazovima s kojima se suočava cijeli svijet te, s obzirom na globalne izazove i poskupljenje cijena energenata, zelena i digitalna tranzicija postaje imperativ poslovanja u turizmu. Mnogi hotelski objekti već su to i prepoznali te vjerujem kako će i osigurana bespovratna sredstva u okviru NPOO-a dodatno potaknuti tu nužnu tranziciju. Pričali smo i o radnoj snazi te načinima kako dodatno poboljšati procese za iduću godinu. Vlada Republike Hrvatske je do sada snažno stajala uz turistički sektor te ćemo zajednički i u budućnosti tražiti rješenja za sve nove izazove koji će se naći pred svima nama“, poručila je ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac.

Predstavnici članica Hrvatske udruge turizma istaknuli su kako su zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke godine, kao i činjenicom da su im na raspolaganju bespovratna sredstva koja će im dodatno pomoći u razvoju visokokvalitetne turističke ponude.

Mislim da na brojke treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom. Situacija je različita u različitim dijelovima zemlje. Zadovoljni smo onim što je do sada učinjeno, međutim jedno su fizički pokazatelji, a drugo su neto financijske brojke. Prihodi rastu jednoznamenkastim brojkama, a troškovi dvoznamenkastim. Poseban utjecaj na rast troškova ima cijena električne energije. Napravili smo istraživanje i simulirali situaciju, u kojoj, da svim kompanijama ove godine ističe ugovor s HEP-om i da potpisuju novi, to novo opterećenje bi iznosilo milijardu kuna. Ukupna dobit sektora iznosila je 1 milijardu i 100 milijuna kuna pa bi samo ta nova cijena struje pojela kompletnu dobit sektora. Mi svakodnevno komuniciramo s Ministarstvom, radimo na pokušaju kreiranja rješenja i imamo razumijevanja da nismo jedini koji imaju probleme jer je cijelo gospodarstvo Europe u problemima. Dosta zemalja u EU kreiralo je kratkoročne mjere i pomoglo gospodarstvu u kratkom roku i zato se nadamo da će i naša Vlada, kao što je sjajno reagirala s mjerama očuvanja radnih mjesta za vrijeme pandemije, i sada brzo pronaći rješenja”, poručio je direktor HUT-a, Veljko Ostojić.