30 05

Hotelijeri i ugostitelji suglasni: Smanjenje PDV-a u turizmu jedini je put za snažniji rast gospodarstva

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, uz Marina Medaka iz Nezavisne udruge ugostitelja i Borisa Šuljića iz Boškinca, sudjelovao je na panelu "Kako dalje u ovim uvjetima", koje se održao u sklopu R'n'B Weekend festivala u Zagrebu. Ostojić je ukazao na nužnost promjene poslovnog okruženja u Hrvatskoj i stvaranja preduvjeta za investicije kako bi se snažnije potaknuo gospodarski rast.

Istaknuo je kako Hrvatska trenutno ima najveći PDV u turizmu na Mediteranu, a s obzirom na poboljšanje sigurnosnih uvjeta i povratak glavnih konkurenata poput Turske na scenu, pred hrvatskim je turizmom mnoštvo izazova. Ostojić je ukazao i na problem radne snage, koji se dugoročno može riješiti samo povećanjem plaća. Iako hotelijeri svake godine dio dobiti ulažu u podizanje plaća, za značajne iskorake smanjenje poreznih opterećenja jedino je rješenje.

Prema njegovim očekivanjima, ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, ali je nužno turistički sektor, koji nosi 20 posto BDP-a, strateški razvijati u suglasju privatnog sektora i donositelja odluka, istaknuo je Ostojić.