Večernji list: Uz porezne olakšice u turizmu može se doći do – europskih plaća

Večernji list donosi analizu problema radne snage u turizmu, navodeći kako samo porezno rasterećenje može dovesti do europskih plaća. Naime, najveće turističke kompanije konstantno ulažu u plaće zaposlenika, a ove godine očekuju usporavanje rasta prihoda i istovremeno rast troškova rada, što smanjuje mogućnost ulaganja u investicije.

Anketa HUT-a među 15 vodećih turističkih kompanija, koje generiraju 40 posto prihoda djelatnosti smještaja u Hrvatskoj, nedvosmisleno je pokazala kako brži rast troškova rada od rasta prihoda, uz postojeća porezna opterećenja, u iduće dvije godine smanjuje investicijski potencijal sektora za čak 33 posto u usporedbi s prošlom i ovom godinom. Nadalje, valja znati da se svaki potres u turizmu izravno ili neizravno tiče više od 300.000 zaposlenih, te pod upitnik stavlja 12 milijardi eura deviznog priljeva.

Analitičar Hrvoje Stojić slaže se kako bi manji porezi otvorili nužan prostor za investicije. U kakvoj je situaciji Hrvatska, pokazuje prosječni prihod po sobi. Naime, koliko god da su hotelijeri digli cijene soba, prosječni prihod po sobi je ispod konkurencije na Mediteranu i zato se investicija u hotelsku sobu u Hrvatskoj isplati tek nakon 12 ili 13 godina. Predug je to rok za održivu profitabilnost i ako bi cijena rada nastavila rasti postojećim tempom, to bi još više smanjilo prostor za investicije koje su preduvjet podizanja kvalitete, zaključio je Stojić.

Cijeli članak dostupan je na linku.