Zakon o porezu na dodanu vrijednost

Stajalište Hrvatske udruge turizma o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost

Hrvatska udruga turizma smatra da znatno više porezno opterećenje u turizmu u Hrvatskoj, u odnosu na konkurentske zemlje u okruženju, nije održivo. Previsoko porezno opterećenje koči investicije, rast plaća zaposlenika i razvoj kvalitete ponude i destinacija. Zbog toga se zalažemo za izjednačavanje stope PDV-a na smještaj i na usluge usluživanja pića i pripremanja hrane te njihovo spuštanje na razinu od 10 posto, pa onda u sljedeće tri-četiri godine dodatno spuštanje na 8 posto.

Hrvatska po opterećenju u turizmu nije konkurentna:

  • prema podacima Europske komisije Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na Mediteranu za smještaj i na usluge usluživanja pića i pripremanja hrane
  • prema Izvješću o globalnoj konkurentnosti u putovanju i turizmu 2017. Svjetskog ekonomskog foruma, Hrvatska je na samom začelju prema kriteriju utjecaja oporezivanja kao poticaja zapošljavanja i investicija u turizmu, i rangirana je na 132. odnosno 130. mjestu od 136 država svijeta.

Snižavanje stope PDV-a za razinu konkurencije omogućilo bi:

  • jednokratno povećanja plaća zaposlenih u hotelima za 15 posto
  • privlačenje dodatnih 2,5 milijarde EUR turističkih investicija do 2030. godine, što pokazuje studija koju je objavila Hrvatska gospodarska komora. Direktnu vezu PDV-a i investicija pokazuje primjer Hrvatske, ali i Njemačke, Irske i drugih zemalja. U Hrvatskoj smo u razdoblju od 2008. – 2012. imali pad razine investicija od 12%, a u razdoblju od 2013.– 2016., kada smo imali smanjen PDV na turizam, investicije su rasle 14%. Dok su u prosjeku hoteli u Njemačkoj investirali godišnje oko 90.000 eura u 2009., nakon što je 2010. godine PDV na smještaj smanjen, investicije su poraste na 119.000 eura, a u 2011. na čak 243.000 eura. U Irskoj je primjerice nakon smanjenja stope PDV-a na turističke usluge u 2011. godini, zabilježen porast ekonomske aktivnosti u sektoru od 79%.
  • jačanje konkurentnosti turizma što pokazuje izvješće o koristima niske stope PDV-a za stvaranje novih radnih mjesta i konkurentnost u Europskoj uniji, koje je objavila europska krovna udruga hotelijera HOTREC  2017.
  • u srednjem i dugom roku produženje sezone pod utjecajem povećanja kvalitete ponude